Գլխավոր | Հրաշքներ | Будьте виконавцями Слова, інакше ви обманюєте себе

«Хто має вуха, нехай слухає!» (Від Матвія 11:15).

Перед сказаним тут Ісус спочатку посилається на слова Іоанна Хрестителя, потім додає свої слова. Він говорить про те, що люди чули суворе послання Івана, а потім «пісню любові» Ісуса, однак все одно не взяли на себе зобов’язання слухатися будь-кого з них!

Ісус запитує: «З чим порівняти це покоління?» І Він говорить про сопілки, танці та похоронні пісні, що попри гучне звучання не викликали у людей відповідних реакцій. (Якщо вам цікаво дізнатися про це більше, в кінці цього листа я залишу посилання на статтю англійською мовою, а також її стислий переклад).

Коли ми ігноруємо Божі послання, не застосовуючи їх на практиці, ми стаємо бездушними до Божого духовного життя і переживаємо те, що апостол Павло характеризує наступним чином: «…вони завжди вчаться, та ніколи не можуть прийти до пізнання правди» (2 Тимофію 3:7).

Ось, що важливо: «Будьте ж виконавцями слова, а не слухачами самими, що себе самих обманюють» (Якова 1:22).

Моя молитва сьогодні:

Господи, дозволь мені бути виконавцем Твого Слова, який насолоджується Тобою у процесі! Твої слова – дух і життя для мене! (Від Івана 6:63). Амінь!

Дякую за те, що ви є! Ви – справжнє диво!

Стів Вебер

P.S. У тексті я посилаюсь на статтю «Ми грали вам на сопілці, а ви не танцювали» (Боб Дотсон). Нижче стислий переклад, а повний текст англійською мовою ви можете прочитати ось тут.

«До кого ж цей рід прирівняю? До хлоп’ят він подібний, що на ринку сидять та вигукують іншим, і кажуть: Ми вам грали, а ви не танцювали, ми співали вам жалібно, та не плакали ви…» (Від Матвія 11:16-19).

… Думаю, насправді Ісус говорив про те, що було притаманне тій культурі та періоду часу. І майже напевно це була байка Езопа!

Езоп був реальною людиною й жив за часів царя Креза в Сардах, на території сучасної Туреччини. Езоп був членом двору царя Креза і одним із мудреців, з якими цар радився. Езоп написав цілу колекцію історій, більшість із яких містили у собі прихований зміст чи мораль.

Одна з історій – байка про рибалку, який пішов на морське узбережжя й почав грати чудову мелодію на сопілці. Він був упевнений, що його чарівна музика змусить рибу вистрибувати з моря на берег. Але коли риба не відреагувала на звуки, рибалка розлютився і закинув невід у воду. Він уловив багато риби, а потім викинув весь улов на берег, де риба лежала, ударяючись об землю і вмираючи. Він промовив до риби: «Я грав для вас мелодію, а ви не танцювали, а тепер ви тільки на те й здатні, що вмирати». Іншими словами: «Я дав вам достатньо можливостей прислухатися до мого голосу, але ви не скористалися пропозицією».

А тепер, повертаючись до послання в Євангелії від Матвія. Ісус цитував байку Езопа, коли порівнював це покоління з дітьми на ринку, які розповідали цю коротку історію із прихованим змістом. Він говорив натовпу: «Ми з Іоанном Хрестителем грали та співали, а ви не реагували». «Ви мали всі шанси» – можна сказати, що таким було Ісусове послання. Також, враховуючи, що Ісус наголосив, що «грав і веселі пісні та похоронні, а вони не відреагували на жодну», Він міг тим самим говорити, що «ви відкинули послання Іоанна Хрестителя (сумне чи суворе), і ви відкинули мою пропозицію врятуватися». «Ми підходили до вас з усіх кутів, але ви не реагували» (жорстоке покоління).

А тепер перечитайте уривок і подивіться, чи має він сенс. Знову ж таки, коли намагаєшся розібратися в тому, що говорив Ісус, дуже корисно знати культурні особливості. Як у наші часи ідіоми та дотепні висловлювання передаються поколінням, так було й тоді. Давайте будемо уважні, щоб не просто передавати якісь слова Ісуса, що, на перший погляд, не мають сенсу. Невелике заглиблення у тему може привести до деяких дивовижних та цікавих знахідок.

Боб Додсон

Бог хоче змінити ваше життя

Отримуйте підбадьорення щодня!



*Підписуючись, ви погоджуєтеся з умовами та положеннями про конфіденційність Jesus.net.