Գլխավոր | Հրաշքներ | Боже Слово допоможе відрізнити істину від неправди

Ви помічали, як дух Єзавелі діє всередині церкви?

Прикладів боротьби з корупцією у релігійній церкві так багато, що важко обрати якийсь один. Ми всі чули про Мартіна Лютера та Реформацію, але були й інші, хто задовго до Лютера протистояв порокам у церкві й, і тим самим розпочав реформацію.

Часто незаслужено забувають чеського проповідника Яна Гуса. Він жив за 100 років до Лютера і служив у празькій Віфлеємській капелі. Своїм джерелом життєвої сили Гус називав Святі Писання, кажучи: «Поки в мені є дихання, я триматимуся, віритиму і стверджуватиму все, що міститься в цих книгах!».

Проповіді Гуса були спрямовані проти церковної практики індульгенцій – комерційного продажу Божого прощення за конкретні гріхи. Саме вивчення Біблії допомогло йому зрозуміти, що індульгенції були злом та порочною практикою. Гус також стверджував, що чеський народ перебував у пригніченні через індульгенції, але це звинувачення на адресу папи стосувалося й чеського короля, який отримував частину доходів.

Яна Гуса відлучили від церкви через його радикальні заяви. Зокрема, він казав, що лише Христос є главою церкви. Він стверджував, що папа «через невігластво і любов до грошей» може робити багато помилок, і що повстати проти церковної влади, що впала в оману — означає слухатися Христа.

Восени 1414 року імператор Священної Римської імперії Сигізмунд переконав Гуса приїхати до нього і звітувати про своє вчення. Але це було хибною підставою для арешту Гуса. Замість надати йому час на пояснення своєї позиції, його ув’язнили на кілька місяців і зажадали зректися своїх поглядів. Ян Гус цього не зробив, тож з нього публічно зняли одяг священника і живцем спалили на багатті.

«Вас виженуть із синагог. Прийде навіть година, коли кожен, хто вам смерть заподіє, то думатиме, ніби службу приносить він Богові!» (Івана 16:2).

Звучить знайомо? Це крайній приклад дії контролюючого духу Єзавелі всередині церкви.

Моя молитва сьогодні:

Господи, дозволь мені дорожити Твоїм Словом, щоб я міг розрізняти правду і брехню довкола мене сьогодні. Амінь!

Дякую за те, що ви є! Ви – справжнє диво!

Стів Вебер

Бог хоче змінити ваше життя

Отримуйте підбадьорення щодня!



*Підписуючись, ви погоджуєтеся з умовами та положеннями про конфіденційність Jesus.net.