Наш Небесний Батько

Головна | Blog | Наш Небесний Батько

«Тож як ви, бувши злі, потрапите добрі дари своїм дітям давати, скільки ж більше Отець ваш Небесний подасть добра тим, хто проситиме в Нього!» (Матвія 7:11)

Цими словами Ісус заохочує нас молитися, показуючи нам, що наш Небесний Батько кращий за нашого земного батька. Без сумніву, Він значно охочіше дасть нам щось хороше, ніж будь-який земний батько. В нашому небесному Отці немає жодного зла. Поряд з цим, у кожному земному батькові є зло. Це дуже важлива істина, яку повинні зрозуміти всі, незалежно від статусу. Батьки повинні зрозуміти це. Дружинам потрібно зрозуміти це. Діти і дорослі діти повинні зрозуміти це.

Давайте уважно поглянемо на Матвія 7:11 і ґрунтовно проаналізуємо цей фрагмент. “Тож як ви, бувши злі…” Це звучить досить прямолінійно і безкомпромісно – так, як і переважно висловлювався Ісус. Тож чому Він говорить саме в такий спосіб? 

Біблія часто звертає увагу не тільки на подібність між земним батьківством і божественним, а також і на їхні величезні відмінності. «Суворість наших земних батьків – нетривала. Вони суворі з нами мірою свого розуміння, а Бог суворий з нами для того, щоб ми могли розділити з ним свою святість». (Євреям 12:10) Біблія зовсім не приховує болючу реальність цього світу: всі земні батьки є злими, абсолютно всі.

Отже, Ісус не просто підбадьорює нас говорячи: «У вас є Батько на небі». Він намагається досягнути значно більшого і каже: «У вас є досконалий Батько, в Якому не має зла». У такий спосіб Він протиставляє Бога, Якому не притаманне зло, усім батькам, які є злими. Навіть якщо у вас є найкращий земний батько, це все одно хороша новина для вас. Бог у десять тисяч разів кращий за вашого доброго батька. Уявіть собі це таким чином: різниця між добрим земним батьком і поганим земним батьком – це міліметр, але різниця між Богом і найкращим земним батьком нескінченна.

Ніколи не обмежуйте своє розуміння батьківства Бога тим досвідом, який ви мали з власним батьком – незалежно від того, наскільки він хороший чи поганий. Радше, уявіть, що Бог не має жодної з недосконалостей вашого батька. Жодної.

Бог також не має жодних обмежень, які характерні для вашого батька. Бог не має жодних слабкостей вашого батька, і він не має жодної з невдач вашого батька – жодної з них. Ісус веде до того, що навіть погані батьки зазвичай намагаються дати щось доброго своїм дітям. Майже скрізь у світі, незважаючи на гріх, незважаючи на зло, батьки зазвичай прагнуть якнайкращого для своїх дітей. Вони кажуть: «Якщо ви спробуєте образити мою дитину, то матимете справу зі мною!». Ці почуття живуть всередині майже кожного батька – грішника чи праведного. Він завжди відстоюватиме інтереси своєї дитини. Саме це Ісус має на увазі.

Він каже: «Якщо твій батько – будучи грішним, адже всі люди є грішними і злими – якщо він знає, як зробити щось добре для своєї дитини, то лише подумайте, наскільки більше ваш досконалий небесний Батько прагне робити добро для своїх дітей.” Дозвольте цій думці захопити вас. Ісус приводить в приклад недосконалих батьків, щоб допомогти нам відчути надію в молитві. Ось що Він намагається донести до нас.

Цими словами Він намагається досягнути дітей – дорослих дітей, сорокарічних дітей, дітей, у яких немає нічого, крім жахливих спогадів, і вселити в них надію, що Той, Хто на небесах – є у десять тисяч разів кращим.

Автор: Джон Пайпер

Джерело: desiringgod.org