Небезпека, що криється у нашому щоденному читанні Біблії

Головна | Blog | Небезпека, що криється у нашому щоденному читанні Біблії

Чи справді нам потрібно читати Біблію щодня?

Щаслива та людина, яка це робить. (Псалми 1:1). «В Законі Господнім його насолода, і про Закон Його вдень та вночі він роздумує!» (Псалми 1:2) Боже слово оживляє душу, дає мудрість, звеселяє серце, просвітлює очі, і стоїть навіки (Псалми 18:8-10). «Дорожчі вони понад золото і понад безліч щирого золота, і солодші за мед і за сік щільниковий…» (Псалми 18:11)

Потрібно – це не зовсім те слово. Чому б нам не хотіти проводити свій час з цією книгою щодня?

Можлива проблема в нашому привілеї

Якщо ми виділяємо час, щоб побути з Богом через Його Слово, ми матимемо нагороду. Однак нагорода наших роздумів – прагнення побачити більше Самого Бога – може бути на диво небезпечною. Знання може руйнувати і відволікати, якщо ми не знаємо, що з ним робити. «Знання ж надимає, любов же будує!»
(1 до Коринтян 8:1) Павло чітко говорить, що ми можемо мати «усе знання» (1 до Коринтян 13:2), але не мати любові. А знання без любові робить нас «нічим» (1 до Коринтян 13:2).

То, як же нам акумулювати знання про Бога і не опинитися далеко від Нього? Як нам дотримуватися щоденного читання Біблії і уникнути (духовних) небезпек? Девід Матіс і Джонатан Парнелл пропонують нам деякі практичні підказки у своїй книзі «Як залишатися християнином у Семінарії» (How to Stay Christian in Seminary). Назва книги звучить дивно для студентів семінарій, але ці сімдесят дві сторінки є незаперечно важливими для кожного, хто вивчає Біблію, чи задля диплому про закінчення семінарії, чи згідно особистого розкладу щоденного читання Біблії.

1. Не припиняй захоплюватися Його благодаттю.
Єдиний захист від пихи і самовдоволення в нашому читанні Біблії – навчитися завжди захоплюватися тим, що ми дізнаємось про Бога, а не тим, як багато ми вже знаємо. Не припиняйте захопюватися Богом, а особливо Його благодаттю. Матіс пише: «Благодать, не дивлячись на наш непослух, покриває наше минуле, наповняє наше теперішнє і збільшується навічно у нашому майбутньому. Хай же Бог не дасть вам охолонути до Його благодаті» (с. 33).
В наші дні, ми маємо доступ до незвичайного і постійно зростаючого обсягу інформації про Бога і Євангелію на кінчиках наших пальців (варто лише натиснути клавішу чи провести пальцем по екрану). Сама Біблія варта того, аби вивчати її все наше життя і навіть більше, але ми також занурюємось у проповіді, статті, блоги і соціальні медіа. «Вся ця інформація, увесь цей надлегкий доступ до істини про Бога, зводить нанівець наше сприйняття дива» (Парнелл, с. 42). Це вже абсолютно неймовірно, що ми знаємо цього Бога і що Він любить нас так незаперечно і так жертовно.

2. Залишайся залежним від Бога.
Хочеш пропустити Бога у своєму читання Біблії? Пропусти молитву. Парнелл каже: «Об’явлення, повне дива, призначене для спільності» (с. 46) і «Вам потрібно зупинитися і помолитися, бо тільки молитва може перетворити інформацію на близькість» (с. 48). Бог дав нам Біблію, щоб ми могли мати Його, і ми зустрічаємось з Ним, коли приносимо Його істину і своє серце до Нього в молитві.
«Молитва – це наша участь у спільності, яку звершив Бог» (с. 47). Подумай про це. Коли ми схиляємо наші голови з вірою, ми приєднуємось до найбільшої з усіх розказаних історій, переживаємо Божу любов до грішників, що виявилася в тому, що Він послав Свого Сина на смерть заради нас. Куточок для молитви – це місце, де ми приходимо до Бога у цьому світі. Коли ми уникаємо молитви, наші дорогоцінні вчення неминуче породять в нас пиху і гордість. Проси Бога проявити себе у твоєму серці так само, як Він проявляє себе у твоєму розумі».

3. Залишайся сфокусованими на Ісусі.
Єдиний спосіб зробити наш час читання Писання посвяченим і особистим – це постійно дивитися на Ісуса. Парнелл пише: «Якорем, який здатен втримати наші серця непорушними посеред усього цього вивчення і інформації, є наше тверде рішення цінувати і насолоджуватися Ісусом, щоб й інші могли робити це через нас» (Парнелл, с. 27). Кожного разу, перегортаючи сторінку, ми чогось шукаємо, а точніше когось, – щоб побачити і насолодитися по-новому.

Матіс додає: «Писання, коли розумієш його правильно, з Ісусом у центрі, насичує наше серце і загострює наш розум, щоб ми могли знову і знову повторювати істину Євангелії з її текстурою, гостротою і значенням, з її свіжістю і силою» (с. 39). Біблія дає нам повний, багатогранний і різноманітний профіль найважливішої, найбільш задовольняючої особистості, яка коли-небудь ходила по цій землі. Залишайся сфокусованими на Ісусі, і ти побачиш, що важко залишатися незворушними, коли дізнаєшся про Нього більше і більше.

Що нам робити із знаннями?
Реальність полягає у тому, що кожен з нас, регулярно читаючи Біблію, наражається на небезпеку, пов’язану із знанням. Немає потреби запрошувати професора богослів’я, щоб дізнатися про безліч насправді важливих і вражаючих речей про Бога. Питання в іншому: чи любимо і чи живемо ми згідно того, про що дізнаємося?

Автор Маршал Сігал
Джерело: Desiringgod.org