Щастя як ідол

Головна | Blog | Щастя як ідол

Багатьом відома пісня Фарелла Уільямса «Happy»:

“Бо я щасливий”, співається у приспіві…. Непогана пісня. Вона звучить легко і допомагає тобі почуватися щасливим. Мені вона подобається. І вона нагадує, скільки всього ми прагнемо в пошуках щастя.

Щастя має для нас величезне значення. Ми хочемо прожити щасливе життя і бути щасливими. І коли ми почуваємось щасливими, тоді нам добре.

Але мене не полишає відчуття, що наше прагнення щастя – це дещо більше, аніж просто бажання почуватися добре. Ми, здається, переходимо від простого бажання бути щасливими до того, що перетворюємо щастя на нашу життєву мету. Коли я розмовляю з дітьми, я часто помічаю, що їм потрібні певні речі, аби їм було весело. До того ж негайно. Постійно.

Якщо робити щось, що вимагає зусиль і затрат енергії, то веселощі виглядають не такими вже й веселими. Круто перемогти в футбольному матчі, але усі ці тренування, необхідні, аби стати хорошим гравцем, сприймаються як щось нецікаве, важке і виснажливе.

Те ж саме я спостерігаю у своєму житті. Я хочу бути щасливим у своєму шлюбі. Мати щасливе життя. Але як бути, коли дружина емоційно і фізично виснажена, або коли помирає твоя мама? Зовсім невесело брати на себе сімейні обов’язки, коли твоя дружина захворіла. Або коли втрачаєш близьку тобі людину. В такі моменти ми страждаємо. В такі періоди наше життя зовсім не «щасливе».

В такі миті я особливо відчуваю прагнення до щастя. А також відчуваю тиск брехні, що спонукає покинути все це, якщо нема відчуття щастя. І чим більше я про це думаю, тим більше бачу, що це диявол хоче змусити нас вірити, що щастя є не менш важливе, аніж ціль нашого життя.

Я чув, як багато людей виправдовують своє прагнення щастя, кажучи, що Бог хоче, щоб ми були щасливими. Не впевнений, що це так. Звичайно, коли ви бачите щастя так, як його бачить Бог, то це дійсно правда. “Щастя” з перспективи Бога означає незрівнянно більше. Щастя – означає жити в мирі з Ним і з іншими людьми. Це життя, сповнене глибокого миру та внутрішнього спокою.

Глянувши на щастя Божими очима, ми побачимо наше прагнення щастя зовсім під іншим кутом. Його очима. Тому я теж почав замислюватися над тим, що ми справді перетворили щастя на ідола. Диявол хоче, щоб ми вірили у щастя, як в кінцеву мету.

«Якщо твій шлюб не приносить тобі щастя, то краще розлучитися. Бо ти, зрештою, заслуговуєш щастя». «Догляд за хворим другом – це занадто виснажливо? Відмовся, залиш цю людину, нехай подбає про себе сам». Інколи ми саме так і поводимося, а потім розуміємо, що й це не приносить нам щастя. Тоді ми починаємо жалітися Богові і нарікати. Або помилково приходимо до висновку, що наше життя не має жодної цінності, що жити не варто. І якщо ми починаємо вірити в цю брехню, то врешті-решт втрачаємо єдиний ключ до правдивого, вічного щастя.

Ісус приходив на цю землю не заради щастя. Він прийшов, щоб постраждати і перемогти смерть. Заради нас. Заради мене. Заради тебе. Щастя, як самоціль, є неправдою, у яку диявол хоче, щоб ми вірили. Якщо ми обираємо сфокусуватися на житті в мирі з Богом і нашими ближніми, Бог дасть нам відчути справжнє щастя: Його мир. Ось що робить нас по-справжньому щасливими: Божий правдивий і тривалий мир. Цю істину нам потрібно нагадувати собі і ділитися нею з тими, хто шукає певного щастя у цьому світі. Ти можеш знайти істинне і правдиве щастя. Воно заховане в мирі з Богом і в мирі в Бозі. В такому мирі, який приносить справжнє внутрішнє задоволення, незважаючи на будь-які важкі обставини твого життя.

То ж нехай відтепер це стане метою твого життя!

Джерело: Jesus.net