Хіба вона не прекрасна?

Головна | Blog | Хіба вона не прекрасна?

Роль фізичної привабливості в романтичних стосунках

Наскільки важливою має бути фізична привабливість у прагненні шлюбу? І чи відіграє зовнішність якусь роль у християнських романтичних взаєминах?

До мене вже багато років поспіль приходять хлопці із цим питанням. Зазвичай такий хлопець поважає чи захоплюється богобійною молодою дівчиною (чи швидше інші люди в його житті вважають, що він мав би захоплюватися нею більше), однак вона не подобається йому фізично. Вона не його «тип», – каже він. – Чи варто мені далі розвивати взаємини?

А що б ти відповів йому?

Я б сказав: «Ні». Або щонайменше: «Поки що ні». З огляду на загальні припущення та практику у нашому сучасному суспільстві, включаючи й церкву, я переконаний, що чоловік (чи жінка) не мають починати романтичні стосунки (зустрічатися) з кимось, хто їм не подобається фізично. Якщо він захоплюється якимось її якостями, я тільки за те, щоб вони дружили, познайомилися ближче у безпечній, недвозначній, не кокетливій атмосфері (наприклад, під час зустрічей у групах). І ще я переконаний, що фізична привабливість, щонайменше у більшості випадків, є вирішальним чинником у прийнятті рішення зустрічатися чи одружуватися з кимось.

Однак, я також вірю, що зовнішня привабливість значно глибша і динамічніша, і навіть духовніша, аніж ми схильні думати. Вона ані незмінна, ні об’єктивна. Справжня, значима, тривала привабливість значно більша, аніж просто фізична. Зовнішність чоловіка чи жінки відіграє лише часткову роль у тому, що робить їх привабливими чи принадними. Ця роль величезна спочатку, скажімо, коли ти вперше когось бачиш, коли ти знаєш про людину тільки те, що бачите, ще до того, як дізнаєтесь ім’я чи почуєте голос. Однак, що більше ти дізнаватимешся про людину, ця роль з часом обов’язково буде змінюватися. Як тільки ти більше дізнаєшся про людей – розпитавши друзів або почувши, як вони розмовляють, або спостерігаючи, як вони живуть, – ти вже не дивитимешсь на них, як на особу, яку побачив уперше.

Що більше ми дізнаємось про людей, тим більше їх зовнішність набуває, на краще чи на гірше, нового і глибшого значення: щодо особистості, їхніх переконань, відчуття гумору, їхньої віри. Така незрівнянна досі дівчина може втратити увесь свій шарм, а неприваблива дівчина може стати неспростовно прекрасною. Вони виглядають точнісінько так, як колись, але вже якось не так. Ти бачиш їх, і навіть їхня фізична зовнішність здається тепер тобі інакшою.

Фізична (і мінлива) привабливість 

Не віришмені? Запитай шістдесятилітню пару закоханих, чи вони ще відчувають «фізичну привабливість» одне одного. Комусь з них інший подобається навіть більше, ніж раніше, і справа не в тому, що вони набирають вагу, втрачають волосся, або їм стає важче пересуватися. А в тому, що їхня зовнішність в очах коханої людини все більше замінюється глибокою пошаною і цінуванням краси іншого. Вони бачать дещо інше в очах одне одного. Руки струджені, але такі знайомі і рідні. Зморшки – це роки вірності та блаженства, проведені разом. Їхня любов не просто дивиться вище поверхні, вона бачить це поверхневе іншими очима.

З іншого боку, вродлива зірка, яку ви вважаєте такою принадною, може втратити усю свою зовнішню принадність за один день, буквально через один заголовок в медіа. Предмет вашого обожнювання лупцює свою подругу, або красуня з обкладинки журналу спить ще з трьома партнерами. Раптом стає важко навіть дивитися на їхнє фото. Їхній вигляд не змінився, але вони вже не ті, що були. Тепер ти на ту ж картинку дивишсь інакше – те ж волосся, ті ж очі, та ж фігура – але все раптом стало непривабливим, відразливим.

Фізична привабливість – мінлива. Бог заклав у нас здатність цінувати красу його творіння – знайти чоловіка (для жінки) або жінку (для чоловіка) зовнішньо привабливих, і це реальний та важливий складник в нашому прагненні шлюбу, та, зрештою, і в нашому дотриманні заповіді. Бог дав нам фізичні відчуття і бажання задля нашого блага. Але це тільки частина того, що робить людей привабливими, і частина далеко не така важлива, навіть близько не така важлива. Обопільна віра в Ісуса Христа має бути найбільш принадною та привабливою річчю в потенційному подружньому партнері.

Врода – марнота

Наступна річ може виявитися найбільш важливим фактом щодо фізичної (або сексуальної) привабливості: у всьому своєму багатстві та повноті вона не тільки і не головним чином фізична (очі, волосся та фігура). «Краса то омана, а врода марнота, жінка ж богобоязна вона буде хвалена!» (Приповісті 31:30) Чому Соломону потрібно було це сказати? Тому що фізична краса та врода природно привабливі. Але без віри вони в’януть, і досить швидко.

Можна подивитися на рекламну картинку і вирішити, чи приваблива для вас чиясь зовнішність чи ні. Але це ніби купувати будинок, маючи його фото тільки з фасаду. Більшість людей переймаються саме виглядом фасаду свого будинку, але це не викреслює із списку тих десяти чи п’ятнадцяти найважливіших речей, які вони шукають для своєї нової домівки. Скільки буде спалень і ванних кімнат? Чи оновлювалися побутові прилади та устаткування за останні п’ять чи хоча б десять років? У якому стані фундамент? Можливо, для когось зовнішній вигляд і є дуже важливим, але, напевно, вони належать до категорії тих, хто ніколи досі не мав власного будинку. Начинка будинку всередині – його простір, устаткування, інтер’єр – може покрити багато недоліків його зовнішнього вигляду. Але ніяка кількість фарби чи креативного підходу до фасаду будинку не виправить його серйозних недоліків всередині.

Тому давай поставимо питання по-іншому. Чи повинен чоловік-християнин шукати жінку-християнку, яка є для нього фізично привабливою? Я міг би сказати: «Ні». Тобто, якщо все, що ви знаєте чи що подобається вам у ній – це те, що ви бачите. Я б закликав вас бути з нею друзями і дізнаватися про неї більше у безпечний, недвозначний, без присутності флірту спосіб (найкраще у групах), аж поки не дізнаєтесь, чи є справжня краса поза привабливістю її обличчя і всього іншого, видимого для інших. Чи побачили ви у ній достатньо віри, чи розгледіли її духовну силу і зрілість, її схожість на Христа, щоб визначити для себе, чи її краса справжня і тривала, чи штучна і нетривка?

Краща з віком 

Я не рекомендую чоловікові добиватися прихильності побожної жінки, якщо вона не приваблює його фізично, однак я не дозволю також, щоб наша розмова на цьому завершилась. Я б запропонував йому задати собі п’ять запитань. Наприклад, якщо вона справді побожна жінка, чому тобі більше до вподоби невіруюча дівчина у твоїй університетській групі? Або (питання для жінки) якщо він справді побожний чоловік, чому тебе більше приваблює зовсім не богобійний колега по роботі?

Як побожним жінкам і чоловікам, побожність має здаватися нам надзвичайно привабливою. І фактично, у ваших очах, та й у серці, вона повинна бути найпривабливішою рисою у найпривабливіших людях. Це не означає, що якщо ви християни, то вам повинні подобатися кожен чоловік чи кожна жінка, які є християнами. Однак, це повинно означати, що ваша привабливість повинна бути в темі, або в тренді.

У наші дні чоловікам і жінкам, загалом, здається розумним та мудрим зустрічатися із тим, хто їх приваблює. Але жінки та чоловіки християни мають культивувати серця, які більше привабливі вірою та характером, аніж будь-чим іншим. Світ навколо нас наполягатиме, що фізична краса – це все, але ми знаємо і бажаємо кращого. Серед усіх людей на землі ми маємо бути найвільніші від рабства фізичної зовнішності та сексуальних загравань. Наші очі мають бути щораз більше зосереджені на скромності, а не навпаки.

Якщо ми зодягнемося в очі та серце Христове, то зможемо все краще і краще побачити крізь тимчасову та минущу зовнішність ті речі, які воістину прекрасні, – якості один в одному, що наслідують Ісуса в очікуванні небес. Якості, які з віком стають тільки кращими.

Надія для чоловіків

Яку ж надію я можу дати чоловікам-християнам? «І молюсь я про те, щоб ваша любов примножилась ще більше та більше в пізнанні й усякім дослідженні, щоб ви досліджували те, що краще, щоб чисті та цілі були Христового дня, наповнені плодів праведності через Ісуса Христа, на славу та на хвалу Божу». (До филип’ян 1:9-11)

Я бажаю, щоб наші чоловіки (і жінки) були відомі через розпізнання та дослідження того, що є насправді досконале та прекрасне, щоб у нашому прагненні шлюбу була та дивна і довготривала чистота. Це було б неймовірно, якби сьогоднішній світ, приголомшений вашою зацікавленістю жінкою-християнкою, яку він вважає не надто привабливою фізично, через двадцять п’ять років вашого щасливого шлюбу (коли ви привабливі один для одного більше, аніж коли коли-небудь раніше), нарешті збагнув, що він здатен протриматися в шлюбі не більше п’яти місяців, до того ж у п’ятому шлюбі.

Якщо ти християнин і побожність приваблює тебе не настільки, як тобі би хотілося, або якщо ви відчуваєте, що сфокусовані здебільшого на фізичній привабливості, що ж тобі тоді робити? Визнай це перед братом в Христі. Знайди когось, хто допоможе тобі відсіяти ці бажання, когось, хто в милості та правді допоможе тобі застосувати Євангелію. А потім почни шукати докази привабливості у побожних жінках.

Дуже легко помітити фізичні характеристики, на це здатен майже кожен чоловік у світі. А ти вчи себе помічати і цінувати істинну красу, не виставлену напоказ, але заховану у серці жінки і виражену у таких речах, як стриманість, доброта і безкорисливість. Помолися молитвою вдячності за те, що ти бачиш в таких жінках, а потім поділися про це з другом. Припиняй звичні для світу брудні чоловічі розмови в роздягальні, віддаючи належну похвалу істинній і тривалій красі зі смиренням і повагою.

Знай про марність фізичної краси (як такої) і про брехливість, оздоблену шармом та лестощами, і вчи своє серце та розум хвалити і прагнути таку жінку, серце якої палає для Ісуса.

Автор: Маршал Сегал

 

Наступний крок »

Більше про Бога та Ісуса »