Любити складних людей

Головна | Blog | Любити складних людей

Це була лише трихвилинна втеча. Чую, як моє ім’я вигукують знову і знову, голосніше і голосніше, все з більшим нетерпінням і з грюканням дверима. Ви напевно подумаєте, що я якась рок зірка.

Але насправді, я просто мама малюка, який вирішив, що він може бути задоволений тільки в мене на руках. Моя втеча – це похід у туалет, де я зробила глибокий вдих за зачиненими дверима, перш ніж знову повернутися у світ підгузків, кубиків та іграшок. І хоча я люблю це мале створіння усім серцем, інколи він буває таким нестерпним, що його стає важко любити, особливо посеред його істерик і сліз.

Нестерпні люди є скрізь

Тобі напевно не складно пригадати важку людину у своєму житті. У нашому зіпсованому, грішному світі вони є скрізь. Співпрацівник, який готовий на все, аби просуватися вверх по службовій драбині, використовуючи навіть твої ж ідеї. Свекор чи свекруха, які ніби постійно зазирають тобі через плече, критикуючи твій метод батьківства і даючи кращі «пропозиції». Дитина, яка точно знає, що зробити, аби знову викликати у тебе хвилювання і роздратування. Людина у твоєму служінні, яка постійно нарікає на твій спосіб лідерства, яка думає, що має кращі ідеї і висловлює їх різким та їдким тоном. Пасивно-агресивний друг, який зараз добрий і лагідний, а наступної миті виявляє холодну байдужість. І цей перелік можна продовжувати і продовжувати.

То що ж нам робити з цими людьми? З постійно напруженими стосунками? Наша природна реакція – бажання бігти в інший бік, уникати їх, наскільки це можливо. Але чи така поведінка у цих складних ситуаціях вшановує Бога?

Складні люди будуть навколо нас завжди

Мойсей добре знав, що означає вести за собою групу складних людей. Навіть після порятунку з єгипетського рабства, ізраїльтяни були незадоволені ним. Замість вдячності за отриману свободу та Божу турботу, вони лили сльози, нарікаючи на їжу (Числа 11:4-6), скиглячи, що не мають води (Числа 20:2-3), шкодуючи, що не померли в Єгипті і що не обрали собі іншого лідера (Числа 14:2-4).

Навіть Мойсеєві брати заздрили його лідерському становищу (Числа 12:2) і жалілися Богу на свого брата та його дружину кушитянку.
Що мене вражає у Мойсеї, то це те, як він відповідав цій роздратованій групі людей. Він навіть не намагався захищатися від їхніх гострих обвинувачень. Натомість він показував вражаюче смирення і співчуття до цих людей, неодноразово заступаючись за них перед Богом.

Мойсей благав Бога зцілити проказу Міріам (Числа 12:13). Він благав Бога пробачити Ізраїлю його невірство, коли настав час увійти в Обіцяну Землю (Числа 14:19). Він падав долілиць перед Богом, постився сорок днів і ночей, після того як Аарон та Ізраїль зробили собі золотого божка, якому поклонялися (Повторення Закону 9:13-18).
Варто визнати, що були моменти, коли постійні нарікання Ізраїля доводили Мойсея до відчаю (Вихід 5:22, Числа 11:14-15), однак завдяки Божій милості він не здавався. І навіть наприкінці власного життя він з любов’ю вів неслухняний Ізраїльський народ.

Продовжуйте любити

Мойсей залишався непохитним до останнього дня свого життя і переконався, що Бог обрав іншого лідера замість нього. Він не хотів, щоб його блукаючі вівці залишилися без пастора (Числа 27:16-17). Мойсей ніколи не переставав любити їх, навіть у найгірші моменти.

По Божій милості ми теж можемо продовжувати любити складних і нестерпних людей, яких Бог дав у нашому житті. Дуже просто витіснити важку людину зі свого життя, або в кращому випадку просто уникати її.

«Просіть у Бога милості, аби не втікати, а продовжувати любити людину, яку любити важко».

Я раджу тобі намагатися бути схожим на нашого терплячого і люблячого Спасителя, коли ми терпимо один одного і прагнемо продемонструвати милість і доброту, незважаючи на те, як до нас ставляться.

Пропоную шість практичних способів, поміж багатьма іншими способами, як показати любов складним людям, яку Бог поставив на твоєму життєвому шляху.

1. Молися за власне серце. 

Проси Бога пом’якшити твоє серце і ставлення до цих людей, забрати гнів та роздратування, дати тобі лагідності і доброти, зрозуміти боротьбу цих людей і зустрічати їх із співчуттям. (Колосян 3:12-14)

2. Моліться за неї. 

Просіть Бога працювати в серці цих людей, наближаючи невіруючих до Себе та освячуючи віруючих, щоб вони ставали більше схожими на Нього. (Филип’ян 1:9-11)

3. Рухайся до них, а не від них. 

Хоча ми й маємо схильність уникати людей, з якими у нас напружені стосунки, вони є саме тими людьми, до яких нам потрібно рухатися назустріч. Знайди способи залучити їх до розмови, зустрітися за чашкою кави, послати їм повідомлення.

4. Знайди способи, як благословляти і підбадьорювати їх. 

Залиш їм записку вдячності. Купи книгу, яка стала підбадьоренням для тебе. Скажи цим людям, що ти молишся за них. 

5. Даруй їм милість, яку Бог дає тобі. 

Пам’ятай про рясну Божу благодать і кров, пролиту за твої власні щоденні гріхи. Проси Бога допомогти тобі витерпіти їх, пробачити їх, як Він пробачив тобі. (Колосян 3:13)

6. Зрозумій, що ти також можеш бути складною людиною для когось іншого! 

Можливо ти навіть не усвідомлюєш того, що є колючкою в тілі для когось із своїх ближніх. Не забувай про свої власні недоліки та гріхи.

Отож, коли дитина майже довела тебе до сліз, або коли ти отримав гіркого і невдоволеного електронного листа, або коли ти стикнувся з родичем, який буквально притиснув тебе до стіни, проси у Бога милості і сили, не втікати, а продовжувати любити людей, яких так важко любити.
Бог буде вшанований, а наші серця знайдуть глибоке задоволення, якщо ми намагатимемось любити цих людей так, як Христос полюбив нас, коли ми ще були Його ворогами.

Автор: Стейсі Ріоч

 Наступний крок »

Більше про Бога та Ісуса »