Свято П’ятидесятниці

Головна | Blog | Свято П’ятидесятниці

П’ятидесятниця – це день, коли християни в усьому світі відзначають сходження Святого Духа на церкву. Святкування відбуваються в неділю, 50 днів після Великодня і 10 днів після Вознесіння. Фактично, П’ятидесятниця – це день народження християнської церкви, адже ця подія заклала початок місії церкви у світі. Це момент, коли Бог через Святого Духа явив Свою присутність в світі, замешкавши в віруючих.

Трійця
Святий Дух є третьою особою Святої Трійці. Біблія каже, що Бог є один в Своїй сутності, але поряд з тим Бог – це три окремі особистості – Отець, Син і Святий Дух. Саме таким є християнське розуміння Бога. Це підтверджує факт, що Бог є вищий за все, що ми можемо осягнути і зрозуміти!

Святкування з нагоди П’ятидесятниці
П’ятидесятниця – це надзвичайно радісне свято для церкви. В деяких церквах служителі носять одяг з елементами червоного кольору як символ полум’я, в якому Святий Дух прийшов на землю. Християнські церкви по-різному відзначають цей день.

Символи П’ятидесятниці
В історії церкви впродовж століть використовуються багато символів для представлення Святого Духа і П’ятидесятниці. Найбільш відомими з них є полум’я, вітер, подих Божий і голуб.

Перша П’ятидесятниця
Свято П’ятидесятниці виникло як юдейський фестиваль врожаю під назвою Шавуот. Це важливе свято посвячення першого врожаю Богові. Апостоли зібралися для святкування цієї події, коли Святий Дух зійшов на них. В момент, коли це сталося, люди почули звук дуже сильного вітру і побачили над головою учнів щось подібне до язиків вогненних. Тоді апостоли, натхненні Святим Духом, почали говорити на інших мовах. Люди, які спостерігали за всім, що відбувалося, думали, що вони п’яні, але апостол Петро пояснив натовпу, що учні переживали сповнення Святим Духом.

П’ятидесятницьке християнство
П’ятидесятниця – визначний день для будь-якого християнина, але особливий наголос на це свято роблять саме п’ятидесятницькі церкви. Християни-п’ятидесятники вірять у безпосередню дію та вплив Святого Духа на віруючих не тільки у день П’ятидесятниці, але й впродовж всього свого життя.

Коли відзначається П’ятидесятниця?

Західний стиль
День П’ятидесятниці 2020: 31 травня
День П’ятидесятниці 2021: 23 травня
День П’ятидесятниці 2022: 5 червня

Східний стиль
День П’ятидесятниці 2020: 7 червня
День П’ятидесятниці 2021: 30 травня
День П’ятидесятниці 2022: 12 червня

Джерело: jesus.net