Чому ми молимося за їжу?

Головна | Blog | Чому ми молимося за їжу?

Молитва перед прийомом їжі – це чудова практика. Принаймні вона повинна бути чудовою практикою. Адже це дуже доречно – дякувати Богу та хвалити Того, Хто є автором усіх наших благословінь. А те, що на наших столах є достатньо їжі – це, без сумніву, милість Божа і благословіння.

Темна сторона життя в достатку
Ті з нас, хто живе в процвітаючих регіонах земної кулі, ті, хто ніколи не знали нестачі їжі, можливо, не відчувають трепету перед кожною стравою. Це дуже сумно, що ми втратили це благоговійне відчуття. Це темна сторона достатку. Ми, грішники, як правило, швидко звикаємо до благословінь, коли отримуємо їх так багато. Напевне, тому Бог зі своєї милості не дає нам всіх тих благословінь, які стануть доступними для нас на небесах. Адже ми б зовсім не цінували їх.

Приймати як належне той факт, що нам доступно більше їжі, ніж ми можемо спожити – це невимовна розкіш. Розкіш, яку не могли багато поколінь в історії собі й уявити. Розкіш, яку й зараз складно усвідомити сотням мільйонів людей.  А тим більше немислимо нарікати на їжу, яку ми маємо. Якщо ми зрозуміли, що нам бракує вдячності за ці щедрі дари  –  покаяння  –  ось єдиний правильний вихід з цієї ситуації.

Кожен прийом їжі – це диво
Вражаючим є той факт, що наше серце не сповняється вдячністю та хвалою кожного разу, коли ми сідаємо за накритий стіл. Адже Божий дизайн щодо вживання їжі є просто дивовижним! Отримувати нові сили через споживання їжі – це є більш, ніж вражаюча концепція. Але Бог задумав це не просто для практичних цілей. Через запах, смак, колір, консистенцію Він зробив так, щоб вживання їжі приносило нам задоволення! Більш того, за Його задумом прийом їжі стає приємнішим, коли ми розділяємо його з іншими. Не даремно щоразу як двоє чи троє людей збираються для спілкування, як правило, це супроводжується споживанням їжі. Водночас, згідно з задумом Божим, приготування їжі є мистецтвом, а також актом любові, служінням смиренного серця. Сила. Радість. Єдність. Служіння. Кожен прийом їжі – це диво.

Отримуйте це благословіння з вдячністю
Звісно, це правильно – молитися перед їжею. Це повинно стати прекрасною практикою. Ми не повинні молитися недбало або бездумно, просто за звичкою. Тим більше, наша молитва не повинна звучати так, неначе нам нудно. Чудеса ніколи не є нудними. Споживати їжу для того, щоб ми могли продовжувати жити заради Божої слави (1 Кор. 10:31) – це святий момент  –  якщо ми підходимо до нього свідомо і з вірою.

“Кожне, бо Боже твориво добре, і ніщо не негідне, що приймаємо з подякою, воно бо освячується Божим Словом і молитвою.” (1Тимофія 4: 4–5)

Ми повинні обов’язково пояснити нашим дітям, чому ми молимося перед їжею. Незрозумілі дітям традиції можуть призвести до неправильних інтерпретацій. Весь сенс молитви перед їжею полягає у висловленні вдячності за отриманні благословіння Божі. Це не заклинання, яке ми проговорюємо для того, щоб наша їжа була «благословенною». Їжа, яку ми з’їли перед молитвою, є не менш благословенною Богом. Можна навіть іноді молитися після їжі. Адже висловлення подяки після трапези є також дуже доречним.

Як ще можна молитися за їжу?
Якщо ти звик механічно говорити завчені фрази перед їжею чи якщо для твоєї сім’ї така молитва стала звичкою – час це змінити. Спробуй знаходити новий спосіб подякувати Богові щоразу, коли ти сідаєш за стіл. Просто визнач одну-дві незвичні речі, за які ти можеш подякувати Богові. Спробуй вийти за рамки традиційних фраз. Для того, щоб ця страва потрапила на твій стіл, було задіяно тисячі найрізноманітніших факторів та процесів. Нам б не вистачило часу, щоб перерахувати всіх людей – фермерів, водіїв, кухарів, продавців, які працювали над цим. Згадати декількох з них в молитві подяки не так вже й складно.

Не забувай дякувати Богові за брудні тарілки!
Нам не слід забувати, що брудний посуд також є свідченням Божої благодаті. Брудні тарілки вказують на те, що у нас є їжа, що ми маємо інструменти для її приготування та вживання, а також місце для проживання. Брудний посуд  –  це ще один прояв Божого милосердя. Тож миття посуду не повинно супроводжуватися наріканням (Фил. 2:14), навпаки, нехай це стане миттю для подяки.

Автор: Джон Блум

Джерело: desiringgod.org