Свято Вознесіння

Головна | Blog | Свято Вознесіння

СВЯТО ВОЗНЕСІННЯ

Вознесіння Господа нашого і Спасителя Ісуса Христа є одним з найдавніших християнських свят, яке відзначається з 68 р. н.е.

У цей день християнські церкви по цілому світі вшановують тілесне Вознесіння Ісуса на небеса, яке відбулося 40 днів після Його воскресіння. Біблія розповідає, що протягом цих 40 днів Ісус часто зустрічався зі своїми друзями і послідовниками. Благословляючи Своїх учнів, Христос вознісся на небо і сів по правиці Отця.

СОРОКОВИЙ ДЕНЬ

День Вознесіння традиційно відзначається в четвер на сороковий день після Пасхи (згідно з свідченнями наведеними в Марка 16:19, Луки 24:51, Дії 1:2), хоча деякі християнські конфесії переносять його святкування на найближчу неділю. Християни відзначають Вознесіння відвідуючи церковні служби, молячись і співаючи гімни. Цей день символізує кінець Великоднього сезону і настає за десять днів до П’ятидесятниці.

На сороковий день Ісус взяв своїх учнів на Оливну гору, де вони спостерігали, як Він возносився на небо. Це надзвичайне відчуття – усвідомлювати, що хоча Ісус перебуває на небі, Він все ще бере участь у нашому житті. Біблія пояснює, що Ісус молиться за нас, що Він є нашим заступником і Він розуміє нас, адже Він був людиною, так як і ми.

К. С. ЛЬЮЇС ПРО ДЕНЬ ВОЗНЕСІННЯ
К. С. Льюїс, видатний письменник та автор багатьох книг, таких як “Хроніки Нарнії” та “Просто християнство”, також був відомим християнським мислителем. Окрім згаданої вище дитячої літератури та наукової фантастики, Льюїс написав декілька книг, що пояснюють християнські доктрини. Ось як він писав про свято Вознесіння:

“Письмові свідчення представляють нам Христа, Який перейшов після смерті, ні в повністю “духовний” спосіб існування, ні в “тілесне” життя, знайоме нам, але в життя в його абсолютно новій природі. Ці свідчення стверджують, що шість тижнів після Свого воскресіння Ісус перейшов в зовсім інший спосіб існування. Він сказав, що іде, “щоб приготувати місце” для нас. Цілком можливо, що це означає, що Ісус готує цілком нову реальність, яка забезпечить середовище або умови для Його слави і для нашої слави в Ньому також. Така картина нового світу – це не зовсім те, чого ми чекали. Це не картина втечі від реальності в якийсь безумовний і абсолютно трансцендентний спосіб життя. Це картина створення нової людської природи, і нової природи взагалі. Дійсно, ми маємо повірити, що воскресле тіло надзвичайно відрізняється від смертного тіла. Проте, наше існування у такому новому стані у довгостроковій перспективі з плином часу створює цілком новий всесвіт. В цьому полягає вся суть – не руйнування, а перевтілення. Старе поле простору, часу, природи та почуттів треба очистити і приготувати місце для засівання нових зерен. Ми можемо втомитися від цього старого поля, але Бог – ні.» (К.С. Льюїс “Чудеса”, с.149)

КОЛИ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ СВЯТО ВОЗНЕСІННЯ?

Західний стиль

День Вознесіння 2019: 30 травня
День Вознесіння 2020: 21 травня
День Вознесіння 2021: 13 травня
День Вознесіння 2022: 26 травня

Східний стиль

День Вознесіння 2019: 6 червня
День Вознесіння 2020: 28 травня
День Вознесіння 2021: 10 червня
День Вознесіння 2022: 2 червня

Джерело: jesus.net