Цінність читання Біблії: поради, як підходити до Писання

Головна | Blog | Цінність читання Біблії: поради, як підходити до Писання

У цій статті ми поговоримо про те, що приносить нам читання Святого Письма, а також дамо кілька цінних порад, які стосуються його більш поглибленого і продуктивного дослідження.

Отже, як мені підходити до Писання, щоб побачити результат у своєму житті?

Головна аксіома, на якій ми повинні будувати своє розуміння Слова, звучить так: Біблія – це шедевр Святого Духа. Що це означає? Думки, що містяться в Біблії, є думками, які Дух Святий давав Своїм святим протягом понад півтори тисячі років. Жанровий колорит Писання просто неперевершений: це і поезія, і проза, і розповіді; сюди входять книги мудрості, пророцтва, апокаліптика, притчі та послання. Іншими словами, Біблія – це маленький Всесвіт, який має у собі багато текстів. І хоча перед нами результат величезної праці багатьох Божих людей, за процесом такого грандіозного створення стоїть Святий Дух, і тільки Він може направити нас в осягненні глибинного сенсу Його Слова й, аналогічно, подарувати нам силу і бажання в його виконанні.

Цю ідею апостол Петро висловлює наступним чином: «І ми маємо слово пророче певніше. І ви добре робите, що на нього вважаєте, як на світильника, що світить у темному місці, аж поки зачне розвиднятися, і світова зірниця засяє у ваших серцях, бо ви знаєте перше про те, що жодне пророцтво в Писанні від власного вияснення не залежить. Бо пророцтва ніколи не було з волі людської, а звіщали його святі Божі мужі, проваджені Духом Святим» (2-е Петра 1:19-21).

Образ, намальований Петром, надзвичайно цікавий. Пророчим словом в цьому уривку виступає Старий Завіт. Однак з огляду на те, що трохи далі Петро приєднує до Писання послання апостола Павла (2-е Петра 3:16), цей принцип поширюється на всю Біблію повністю. Петро малює образ людей, серця яких оповиті пилом та імлою (саме таке грецьке знач. слова «темний»), і в цьому духовному мороці є тільки одне місце, здатне подарувати світло: це Боже Слово. Як тільки віруючі звертаються до джерела світла, в їх серцях (образ думок, почуттів і будь-якого роду переживань) починає прозирати світанок («світова зірниця»), змінюючи все навколо. У світлі відкритої перспективи вони здатні тепер розуміти багато речей, які відбуваються в цьому світі. Писання стає актуальним, серце – зміненим, життя – як світильник, який заохочує інших ступити на шлях, який веде до життя. Але найголовніше – вони з’єдналися зі світлом, а значить – врятовані від темряви та її наслідків. А чому Біблія має таку дію, Петро пояснює далі: «Бо пророцтва ніколи не було з волі людської, а звіщали його святі Божі мужі, проваджені Духом Святим» (2-е Петра 1:21). Слово «проваджені» грецькою звучить, як «ті, що мчать». І тут Петро малює надзвичайно яскраву метафору кораблів, що мчать під вітрилами, наповненими вітром. Подібним чином і Божі люди відкривали серця для Духа, сповняючись Ним, а вже Дух ніс їхні думки у тому напрямку, куди Сам велів. У цьому може переконатись будь-хто, вникнувши в Писання, оскільки людина почне відчувати зсередини, як просочується світлом Святого Духа.

З вищенаведених слів може здатися, що достатньо лише просто читати Біблію і у такий спосіб наповнюватися світлом. Однак це не зовсім так. Само по собі читання Біблії нічого не приносить. Приносить результат її виконання, тобто втілення у життя. Справжній сенс і актуальність Біблії може розкритися тільки в тому випадку, якщо людина дотримується написаного в ній. Тільки тоді вона побачить грандіозний результат. Коли Петро говорить «на нього вважаєте», він має на увазі саме «опору на абсолютний авторитет Письма в питаннях людського життя». Коли усе наше життя, усі думки, слова та дії перевіряються у світлі Слова і відповідають йому.

Тому головна порада у нашому ставленні до Писання звучить наступним чином: зважайте на авторитет Біблії в питаннях повсякденного життя, просячи Святого Духа вести вас згідно з Його Словом!

Важка порада? Гадаю, зовсім ні! Що ж трапиться в тому випадку, якщо я піду за Святим Духом по стежках Святого Письма? І що буде, якщо не піду? У цьому випадку доречні слова Ісуса Христа: «І сказав Він до них: Уважайте, що чуєте: Якою мірою будете міряти, такою відміряють вам, і додадуть вам. Бо хто має, то дасться йому, хто ж не має, забереться від нього й те, що він має» (Марка 4:24-25).

Якщо вникнути у весь четвертий розділ Марка, ми зрозуміємо: притча говорить про розуміння Слова. Міра – це ставлення до Слова та Вчення Христа. Як ми поставимося до Писання, так і воно поставиться до нас. Якщо ми високо оцінюємо Боже Слово і будемо коритися йому, іти шляхом, який нам вже відкрився, тоді і Він високо оцінить нас, віддасть відповідно до нашого послуху вже зараз, в теперішньому часі, і ще більше відкриє Слово, паралельно роблячи нас зсередини схожими на Нього та даруючи вічне життя. Якщо ж ми не будемо коритися тому, що нам відкрилося, – більше ми нічого не отримаємо! А що знали – і то пропаде (просто зітреться з пам’яті) с усіма наслідками. Таким чином, ми опинимося в темряві.

Отож, якщо ви все ж спитаєте: «Навіщо мені досліджувати Біблію? Навіщо її виконувати?» Гадаю, перспектива світу, осяяного істинним, благодатним світлом, яке здатне відкрити нам шлях до життя, краща за ту, де ми змушені блукати в темряві, доки остаточно не впадемо у прірву. А тим, що Бог хоче нам відкрити і чим нагородити, я думаю, просто нерозумно нехтувати. Хоча, звичайно, кожен обирає сам! Тим більше, щоб осягати сенс Писання, варто виконувати все те, що нам уже відкрито. Тоді ми відчуємо, як поступово сповняємося Святим Духом, як Він веде нас, змінює на краще, і як на горизонті видніється світанок, освітлюючи все Божественним світлом: це – світанок нового життя!

Автор: Магомед Рубаненко

Онлайн курс “Як читати Біблію?”»