Благословенні навіть у найгіршому

Головна | Blog | Благословенні навіть у найгіршому

Як навчитись дякувати у будь-яких обставинах

Кілька років тому в соціальних медіа панувало обурення проти хештегу #blessed (благословенний).
Виглядало так, що у більшості випадків, метою цих дописів було похвалитися дорогими відпустками чи вражаючими досягненнями, замаскованими скромністю. Однак, крамниці домашнього декору, здавалося б, не прийняли цього послання. На їхніх полицях завжди можна знайти різні дрібнички і аксесуари, завдяки яким ми можемо заявити світу – або щонайменше тим, хто заходить у наш дім, – що ми справді «благословенні».
Але що саме ми маємо на увазі, коли кажемо, що ми благословенні? Це вислів вдячності за речі, які ми маємо, здоров’я, яким насолоджуємося, чи людей, яких любимо? Чи справді всі ці речі є тим, що робить нас благословенними?

Джерело благословіння

Біблійна історія, з самого першого розділу і аж до останнього, є історією благословіння – благословіння обіцяного, очікуваного і пережитого. Ми починаємо розуміти, що насправді означає бути благословенним зі слів книги Чисел 6:22-27. Господь промовляє до Мойсея, кажучи:

«Промовляй до Аарона та до синів його, говорячи: Так благословляйте Ізраїлевих синів, говорячи їм:
Нехай Господь поблагословить тебе, і нехай Він тебе стереже!
Нехай Господь засяє на тебе лицем Своїм, і нехай буде милостивий до тебе!
Нехай Господь зверне на тебе лице Своє, і хай дасть тобі мир!
Вони будуть кликати Ймення Моє на Ізраїлевих синів, а Я благословлятиму їх!»

Ці слова не були дані ізраїльським священикам, аби вони могли звертатися до Бога, просячи Його благословінь, в непевному очікуванні дасть Він їх чи ні. Ні, Бог, взяв на Себе ініціативу, запевняючи Свій народ у Своєму твердому намірі благословити їх. Він хотів, щоб люди чітко розуміли, що Він налаштований бути особисто задіяним у їхньому житті, як джерело всілякого добра, яким вони могли б насолоджуватися.
Тому, найперше, що ми дізнаємося з цього благословіння, – це те, що Бог є джерелом усякого благословіння в нашому житті. Він благословляє нас, захищаючи нас, простягаючи Свою милість і наповнюючи наші життя зціленням і повнотою. Він залучений сповна, сповна рішучий і сповна здатний наповнити наше життя впевненістю, милістю і миром, яких всі ми прагнемо.

Сутність благословіння

Але Він більше, аніж просто джерело благословіння. Він Сам є благословінням. Відчувати на собі Божі благословіння – це не просто отримувати щось добре від Бога. Сутність благословіння полягає у тому, аби отримувати більше Самого Бога. Це – підводити погляд, аби побачити прихильність і схвалення, які сяють на Його обличчі. Бути благословенним – це бути впевненим, що Бог ніколи не ігнорував і не залишав нас, і ніколи не зробить цього.
«Будь-яка і всяка добра річ, яка виникає в нашому житті, є результатом Божої суверенної присутності в ньому».

Оскільки сутністю благословіння є більше Самого Бога у нашому житті, то кожного разу, коли ми просимо Його благословити нас, ми по суті запрошуємо Його проникати у всі повсякденні аспекти нашого життя. Коли ми просимо Його благословити наші плани, ми запрошуємо Його у них, навіть запрошуємо зруйнувати їх чи змінити, вірячи, що Його плани завжди кращі, ніж наші. Просячи Його благословити, ми визнаємо, що результатом нашого життя буде не сукупність наших великих зусиль чи досягнень. А навпаки, що будь-яка і всяка добра річ, яка виникає в нашому житті, є результатом Божої суверенної присутності в ньому.

Благоловенні навіть у найважчі часи
Якщо ми справді віримо, що Бог – є сутністю благословіння, то визнаватимемо, що ми благословенні не тільки тоді, коли нам сприяють обставини, але й тоді, коли важкі часи, і навіть коли з нами стаються найгірші з тих речей, які можна собі уявити. Навіть тоді ми зможемо сказати, що ми благословенні.

Ми називатимемо себе благословенними і будемо говорити це цілком серйозно, тому що ми відчуваємо присутність Бога з нами і в нас – у спосіб, який ледь відчутний тоді, коли життя протікає без труднощів. Бо ми знаємо, що Господь тримає нас і є милостивий до нас, а наше відчуття безпеки і спокою не буде прив’язане до наших обставин. У нашому відчайдушному прагненні Бога у скрутні часи ми відчуватимемо незрівнянні благословіння через зростаюче відчуття Його присутності і потішення.

Причина, чому Бог благословляє нас

То, чому ж Бог такий добрий до нас? На якій підставі Бог благословляє нас так щедро?
Ми з вами можемо очікувати таких рясних Божих благословінь тільки тому, що Ісус перетерпів повну міру Божого осуду замість нас. Христос отримав те, чого заслуговували ми, щоб ми могли отримати те, чого заслуговує Ісус. У цьому і полягає істина Євангелії, яка «занадто добра, аби бути правдою».

Ми можемо бути певні, що Господь триматиме нас і захистить, тому що Христос не мав цього захисту. Ми можемо тішитися тим, що лице Господа звернене до нас тільки тому, що в свій час Він відвернувся від Свого Єдиного Сина, коли той висів на хресті. Ми маємо певність, що Бог підніме Свій схвальний погляд на нас тільки тому, що Він дивиться на нас, бачить нас зодягнутими у праведність Христа. Він здатний дати нам Свій мир тільки тому, що Його гнів був вилитий на іншого.
Бути благословенним – значить бути приєднаним до Христа настільки міцно, щоб мати постійно зростаюче усвідомлення того, що ми тримаємося Ним і для Нього. Оскільки саме ми є тими, хто отримали ту безмежну благодать, то можемо бути чесними перед Богом і іншими людьми щодо наших гріхів. Оскільки Господь дає нам мир, ми можемо впевнено дивитись у майбутнє, знаючи що нам немає осуду, бо ми – у Христі Ісусі (Римлян 8:1).

Ми можемо кричати про це, аби світ почув, постити у соціальних мережах, щоб світ прочитав, і чіпляти на кожну стіну в наших оселях: ми істинно, безмежно, вічно благословенні у Христі.

Автор: Ненсі Гатрі

Джерело: desiringGod.org